óculos | astigmatismo | Clinica Vivina Cabrita

Cilinderafwijking is een visuele afwijking die wordt veroorzaakt door een onregelmatige breking van het licht op het hoornvlies of de ooglens in een bepaald tweedimensionaal vlak. Deze afwijking leidt tot een vervormde en onscherpe beeldvorming, zowel ver als dichtbij.

Bij cilinderafwijking wordt het licht dat op het hoornvlies valt, zodanig gebroken dat de beelden naargelang de sterkte van de afwijking in een brandpunt voor of na het netvlies vallen. Dit zorgt voor een vervormd zicht, vergelijkbaar met kermisspiegels.

Deze oogafwijking is genetisch bepaald. De symptomen bestaan naast vervormde beelden o.a. uit voorhoofdspijn en een licht afbuigen van het hoofd om een betere hoek te zoeken.

Tegenwoordig kan cilinderafwijking met een bril, contactlenzen, lasercorrectie of implantlenzen worden verholpen. Deze diverse behandelmethoden passen zich aan de verschillende soorten patiënten en verschillende soorten refractieafwijkingen aan. Toch is voor de meeste mensen een lasercorrectie de methode die meer tevredenheid, meer comfort en meer visuele vrijheid biedt.