óculos | miopia | Clinica Vivina Cabrita

Bijziendheid is een visuele afwijking die wordt veroorzaakt door een verplaatsing van het brandpunt, waardoor beelden veraf niet scherp zijn. In dergelijk geval worden de beelden voor het netvlies gevormd.

De twee belangrijkste redenen daarvoor zijn dat de doorsnee van het oog te lang of het refractievermogen van de ooglens of het hoornvlies te sterk is. Bij de meeste mensen is bijziendheid een genetische afwijking, die zich in de kinder- of pubertijd voordoet.

Tegenwoordig kan bijziendheid met een bril, contactlenzen, lasercorrectie of implantlenzen worden verholpen. Dit biedt diverse behandelmethoden voor verschillende soorten patiënten en verschillende soorten refractieafwijkingen. Toch is voor de meeste mensen een lasercorrectie de methode die meer tevredenheid, meer comfort en meer visuele vrijheid biedt.